Masaže

Masaža stopala

Celu našu kilažu izdržavaju naša mala stopala i to ceo dan. Pa ipak, iako smo svesni toga, najmanje pridajemo važnost tom delu tela. Današnji savremeni način života prati hronični umor koji može da traje i danima i mesecima, a da mi nismo svesni da nam taj umor potiče od nogu. Nto stanje tažalost, zbog toga čovek počinje da bude iscrpljen, jer je to stanje hroničnog umora. Zbog toga se preporučuje masaža stopala, koja se u mnogim kulturama cenila i koristila da bi se ceo organizam oporavio. U stopalima se nalaze refleksni centri koju mogu uticati na čitavo telo. Masažom se postiže slanje impulsa u organizam sve do delova tela koji se zbog raznoraznih razloga nalaze u blokadi. S obzirom da se u stopalima nalaze  brojni nervni završeci, stimulacija tih tačaka osobu koja ima probleme, oporavlja a samim tim mu se i snaga vraća.

Kao što je rečeni, da stopala trpe ceo dan naš teret, preporučuje se da se svremena na vreme obavi masaža i priušti negu koju ona i zaslužuju.

Mora se naglasiti da posebno opterećenje pada na pete. Smatra se da 60% naše ukupne težine najviše trpe pete. Samim tim, ukoliko  postoji problem kod čoveka sa petama, ta osoba sigurno ima problem i sa kičmom. Prsti na nogama su takođe veoma važan faktor kod nogu. Palčevi su bitni za održavanje ravnoteže, dok se na donjem delu stopala nalazi refleksna zona gornjeg dela leđa.