Masaže

U LETO BEZ CELULITA!

Danas oko 90% žene širom sveta pate od celulita. Isto tako danas uz pomoć medija, štampe, TV-a ili na bilo koji drugi način se žene informišu o tome šta je celulit. Pa onda i da napišemo nešto o ovom velikom ženskom problemu.

Objašnjenje mehanizama patogeneze celulita leži u oslabljenoj mikrocirkulaciji u potkožnim masnim tkivima, što dovodi do intercelularnog edema, hipoksije tkiva, acidoze i subkutane lipodistrofije masti.

Hleb, pasterizirani mlečni proizvodi, kobasice i meso u ishrani stvaraju mokraćnu kiselinu tokom prerade hrane i potpomažu acidozi. Proizvodi koji sadrže kiseline kao što je vinobran i proizvodi koji ga sadrže, kao što su marinade, pivo, vino, kiselo voće, kiseli kupus su naročito štetni.

Korisno je zapamtiti da šećer, kada se konzumira sa voćem ili u džemovima, neutrališe kiseline. Jedino baze su sposobne da neutrališu kiseline. Alkalne reakcije u telu mogu se podstaći pitkom vodom, sokovima od povrća i svežim povrćem. Stoga je ključno imati uravnoteženu ishranu i konzumirati tečnosti  u dovoljnim količinama.

Postoji eksperimentalni dokaz da intenzitet metabolizma masnog tkiva zavisi od intenziteta cirkulacije – bolja cirkulacija krvi, znači bolji metabolizam. Pogoršanje prokrvljenosti masnog tkiva može dovesti do lokalno hipertrofije adipocita, iako je telesna težina normalna. Ako je mikrocirkulacija umanjena, salo ostaje zaključano u masnim ćelijama. Zato, kada se izgubi na težini, mast je lako dostupna tamo, gde je optimalno snabdevanje krvi, te stoga prvo nestaje na tim mestima.

Poboljšanje cirkulacije je ključni aspekt terapije.

Muškarci, za razliku od žena imaju potkožno salo u regijama butina i stomaka u obliku malih režnjeva koji su odvojeni od vezivnog tkiva pregradama koje su dijagonalno orijentisane na površinu kože. Žene imaju mnogo više masti. Režnjevi i particije su pod pravim uglom i paralelno orijentisani ka površini kože, čime se omogućava koži da se isteže tokom trudnoće. To je razlog zbog koga je lakše masnim ćelijama da prodru do dermisa, onda kada su one veće. To dalje rezultira vidnim neravninama površine kože. Stoga, ukoliko želimo što pre i na što bezbolniji način da se oslobodimo celulita, veoma je dobra anticelulit masaža.

Uspostavljanjem dobre cirkulacije, FIZIOKINEZIS STUDIO postiže i ono što svaka žena želi, a to je da ima lepu i glatku kožu.