Kineziterapija – način planiranja i rekviziti

Danas je velik problem kako živimo. Za kompjuterom ili – TV om sedimo najveći deo dana, što znači da je fizička aktivnost veoma mala ili je uopšte nemamo. To se odražava na bol kičme, vratnog dela ili nogu I ruku. Da  bi sebi poboljšali život potrebno je vrelo malo.

Fizikalna terapija i kineziterapija uspešno pomažu u ovim problemima.

Kao što je poznato medicina ima širok spektar i široku podelu kao i ulogu. Jedna od grana medicine koja je veoma bitna i zastupljena je upravo fizikalna medicina. U fizikalnu medicinu spadaju kineziterapija i fizikalna terapija.

Ono što je najbitnije jeste upravo POKRET. Ako se pitate zašto, zato što nam pokret jača mišiće i daje snagu, a samim tim rešava bolove.

Kada se planira rad sa fizikalnom terapijom, bitno je rasporediti vreme trajanja vežbi. To se odnosi kako na svaku vežbu zasebno, tako i na celokupno vežbanje zajedno. U kineziterapiji se koriste rekviziti kao što su lopta, guma za razvlačenje i mnogi drugi. Neke vežbe možete da radite kod kuće, ali ih je najbolje raditi sa fizioterapeutom!

Svaka osoba ima svoje mogućnosti, tako da treba odrediti svaku vežbu prema njenim mogućnostima. 

Medicina je dokazala da jedna vežba treba da traje oko 5 minuta, dok celokupna seansa treba da traje oko sat vremena kako se pacijent ne bi premorio.

U kineziterapiji se koristi veliki broj instrumenata kojima se vežbe izvode, a neki od rekvizita su lopta, rastegljivač, tegovi i mnogi drugi instrumenti.

Kineziterapija Beograd

Kineziterapija Vracar

 

 

 

 

Kineziterapija
Kineziterapija

Način vežbanja

Vežbe koje se rade se izvode na strunjači, dok ima onih koje se rade sedeći na lopti ili pak u stojećem položaju. Vežbe koje se rade na strunjači se najviše odnose na pomeranje nogu, kako bi se ojačali nožni mišići. Vežbe u stojećem polaožaju se rade obično za ruke sa tegovima i rastegljivačem. Na kom delu tela će se najviše raditi, zavisi i od vrste bola.

 

Situacije u kojima se  primenjuje

Kineziterapijske vežbe, imaju veliku primenu posle preloma jer mogu da isprave deformitet ukoliko se stvorio. Neretko se primenjuje i posle plastičnih operacija ukoliko je došlo do povreda mekih tkiva. Ukoliko je osoba imala infarkt preporučuju joj se vežbe, jer će tako ojačati kaoko svoj fizički, tako i mentalni sklop.

U koje doba godine se može raditi

Ovo je veoma često pitanje kod pacijenata. Neki smatraju da se ona može raditi samo naleto kada je toplo i da se vežbe rade napolju. Međutim, to nije uopšte tako. Vežbe mogu da se rade tokom cele godine, doba godine, bilo to proleće, leto, zima ili jesen nemaju uticaj na izvođenje vežbi.

Inače vežbe se izvode u zatvorenoj prostoriji na strunjači sa rekvizitima, a ne napolju. Mi u Fiziokinezis studiu vežbe izvodimo u našim prostorijama.

Kako nestaju bolovi

Bolovi nestaju postepeno, ne mogu nestati odjednom ili posle prvog tretmana. U zavisnosti od težine preloma i kliničke slike potrebno je više tretmana kineziterapije kako bi se efekat video. Ono što se savetuje svakoj osobi jeste da šeta što više, ukoliko je u mogućnosti, kako bi ojačala svoje mišiće.

Glavni ciljevi kineziterapije

Kao što je već rečeno, najbitniji je POKRET. Samim tim, cilj kineziterapije jeste jačanje mišića kako bi se stvorila što veća pokretljivost. Kod osoba kod kojih je kondicija slaba preporučuje im se veće kretanje, ali pored toga im se preporučuju i dijete i drugačiji način ishrane.

Pored toga, kondicija utiče i na jačanje kardiovaskularnog sistema i time je punpanje krvi u srcu pojačano i cirkulacija je bolja.

Kao rezultat svega oslobodićete se svih bolova!

Posetite našu FB stranicu i pročitajte više o tome!

Teritorije dolaska: Beograd, Vracar, Crveni krst, Okolina Beograda

 

 

 

MOGUĆNOST DOLASKA NA KUĆNU ADRESU!
PATRONAZA


Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram