DA LI DECA MOGU DA IDU NA FIZIKALNU TERAPIJU?

DA LI DECA MOGU DA IDU NA FIZIKALNU TERAPIJU? – To je jedno od pitanja kojee roditelji sebi često postavljaju. Naš odgovor je DA!!! Ukoliko dete ima neki problem sa zglobovima, deformitetom i ostalim anomalijama, može da ide na fizikalnu terapiju, čak šta više ona je u tim situacijama NEOPHODNA!!!

Dečja rehabilitacija – rehabilitacija dece kao najosetljivije kategorije jednog društva predstavlja veliki izazaov za fizioterapeuta. Zahteva posvećenost i podređenost svih elemenata karijere kako bi se stekla znanja i ovladalo veštinama potrebnim za habilitacioni i rehabilitacioni pristup povređenom ili obolelom deteu.

Cilj fizioterapeuta koji se bavi decom je formiranje nezavisne jedinke spremne da prihvati sve životne izazove. Da bi se ostvario ovakav cilj potrebno je pažljivo proanalizirati i prepoznati potencijale mladog pacijenta i iskoristiti ih na takav način da se ostvari stimulacija i utre put do uspostavljanja maksimalne moguće motorne kontrole kao dela procesa psihomotornog razvoja.

 

Ovaj vid terapije predstavlja granu fizikalne medicine koja se bavi lečenjem i rehabilitacijom ukoliko je doslo do urođenih anomalija ili povreda kao i deformiteta kod dece.

Zadatak ove grane lečenja je i praćenje rasta i razvoja dece i to kroz sledece  vrste pregleda kao što je deformitet glave, vrata, grudnog koša kičme i ono što je najčesci problem kod dece jesu stopala.

Ukoliko beba ima loš položaj u majčinom stomaku ili prođe napravilno kroz porođajni kanal, ili izvlačenje bebe vakumom, sve su to posledice povrede glave, vrata ili kičme. Ne bi trebalo da se zanemari, već nakon pregleda kod pedijatra otići i na stručnu masažu kod fizijatra.

Deformitet stopala je takođe veoma čest kod nvorođenčadi. Kao i tortikolis i deformitet stopala se javlja zbog položaja bebe u stomaku ali nikako ne dozvolite da vas, kao roditelja uplaši. Najčešće se stopalo vraća u normalan položaj vežbama koje će vam pokazati dečji fizijatar

Zadaci fizikalne terapije su:

  1. Poboljšanje lokalne cirkulacije
  2. Smanjenje edema kroz resorpciju
  3. Smanjenje i otklanjanje bola
  4. Antiinflamatorno delovanje
  5. Lokalno povećanje metabolizma
  6. Povećanje elastičnosti mekih tkiva
  7. Poboljšanje trofika, procesa reparacije i regeneracije tkiva
  8. Uspostavljanje funkcije oduzetih nerava
  9. Sprečavanje stvaranja gustog vezivnog tkiva i ožiljaka

FIZIOKINEZIS STUDIO MOŽE POMOĆI VAŠEM DETETU U PROBLEMU SA DEFORMITETOM!


Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram