Nažalost, danas deca školskog uzrasta najčašće pate od ravnih stopala. U prevodu to znači da nema svodova ni kada dete stoji ni kada sedi, a razlika od spuštenih svodova se svodi da je svod prisutan u sedećem položaju, međutim, taj svod se gubi kada dete stoji, ili ukoliko je prisutno neko opterećenje. Spušteni svodovi uglavnog nastaju usled prirodne slabosti, nedovoljne aktivnosti mišića stopala. Ovo može da bude i razlog roditeljskog prezaštićenja, jer umesto da dete hoda, roditelj ga nosi, pa se smim tim dogodi i da se dete ugoji ili pak usled naglog rasta.
Ono što je postalo već veći problem je što deca nemaju naviku da se bave sportom, časove fizičkog obrazovanja izbegavaju i što je još najveći problem izbegavanja kuvanog jela za ručak, preskakanje doručka, a konzumiranje slatkiša u sve većoj količini.Isto tako iz ishrane izbacuju zdravu hranu kao što je voće i povrće..

Postoje različiti stepeni deformiteta i to od prvog, drugog trećegstepena ravnih stopala, a isto tako stopala mogu da budu i blago spuštena pa do onog najtežeg spuštenog.
Najlakši način da se utvrdi da li dete ima spuštene svodove može da se zaključi, kada su stopala mokra i postave se na ravnu površinu. Ukooliko se zaključi da nema normalnog otiska dete treba da se odvede kod lekara na pregled, a on će verovatno uključiti fizioterapiju koja se uspešno bavi ovim problemom.

Isto tako možemo da proverimo da li postoji deformitet stopala je da se dete okrene leđima prema vama bosim nogama i tako se najbolje ustanovi da li Ahilova tetiva na peti iskrivljena u stranu i zarotirana u polje, dok je oslonac o pod na unutrašnjoj strani.
Da bi deca imala normalan i dobar život, da im se kičma usled deformiteta stopala ne bi iskrivila, treba na vreme da se jave4 stručnom licu.

Da bi što lakše sve to prevazišli i Vama olakšali, po Vašem pozivu doći ćemo i do Vas. Pozovite nas.


Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram