Bol u ledjima

Bol u ledjima

Bol u ledjima nastajE upravo zbog bolova u kičmi. Kičma kako kažu je „stub života“. Ona čovekovo telo drži pravim. Podupiranje i fleksibilnost su dve glavne funkcije kičme, odnosno kičmenog stuba. Kičma se prostire od vratnog dela i taj deo je sklop od 35 zglobova. Vratni deo je najbitniji, jer on upravlja položajem glave, odnosno daje joj ravnotežu.

Kičma se sastoji od četiri (pet) delova:

  1. Vratni (cervikalni) 
  2. Grudni (torakalni) 
  3. Slabinski (lumbalni)
  4. Krsni(sakralni) 
  5. Trtična kost (coccyx)

Neravnoteža u elastičnosti i snazi mišića, poremećaj cirkulacije vratnog dela kičme nose sobom i problem u smislu nestabilnosti, glavobolja, vrtoglavice… Mikrotraume, prinudno držanje glave, stres, mogu milimetarski izmestiti prvi vratni pršljen (ATLAS) i dovesti do veoma neprijatne simptomatologije –glavobolje, neraspoloženja, gubitka koncentracije, motivacije i nažalost neki pacijenti veoma dugo “tolerisu” ove tegobe, ne znajući za njihov uzrok.

Danas svakodnevni način života ljudi, nepravilno sedenje, konstantno sedenje, stvaraju pogrbljenost, a samim tim imaju i veoma loš uticaj na našu kičmu.

Bolovi koji mogu nastati su:

  1. Bolovi u vratu
  2. Ukočenost vrata
  3. Glavobolje i migrene
  4. Bolovi i trnjenje u rukama
  5. Nesvestica i vrtoglavica

Bol u ledjima se širi na dva načina. Jedan je iz vratnog dela duž ruku i to predstavlja cervikobrahijalgiju, a kada se širi niz nogu o lumboišialgiji (išijas). Kada se bol širi, kako je već pomenuto, stvara velika trnjenja, žarenja, ali su česti slabost i umor.

Kada može da se javi bol u ledjima?

Ovo je često pitanje naših pacijenata. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da bol u ledjima može nastati u bilo kom starosnom dobu, samo je uzrok nastanka bola drugačiji. Ukoliko je osoba manje aktivna, onda su njeni leđni i trbušni mišići oslabljeni i oni imaju veće bolove i učestalije nego druge osobe.

Lečenje bolova u ledjima

Fizikalna i kineziterapija su idealne za uklanjanje kako slabijih, tako i onih jačih bolova u leđima. Fizičkim vežbama koje se sprovode dolazi do jačanja i istezanja mišića. Pravilnom primenom fizičkih vezbi bolovi mogu veoma brzo da se smanje ili pak otklone.

Takođe, osoba samo kod svoje kuće može da primenjuje vežbe kako bi ubrzala proces jačanja mišića i samim tim smanjila bol u ledjima.

Pozovite nas

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram