Bol u vratu i ramenom pojasu

BOL U VRATU I RAMENOM POJASU

Vratni segment kičmanog stuba čini segment koji fiziološki ima najveću pokretiljivost dok istovremeno taj isti segment kontroliše položaj pokreta glave kroz uobičajene svakodnevne životne i radne aitivnosti.

Na početku oboljenja ovog  vratnog segmenta je u vidu bola u vratu i ramenom pojasu.

Ovo oboljenje nastaje ujglavnom od nepravilnog položaja u sedećem stavu prilikom koje se stvara opterećenje u vratu i ramenom pojasu. Mišiće koji kontrolišu vreme proticanja opterećenja koje je sve veće.

S obzirom na takve simptome neophodno je izvršiti detaljan pregled i na osnovu njega da se pristupi lečenju koje može da bude nekim analgetskim agensima. Međutim ukoliko nije na vreme počelo sa teraijama, a opterećenje na meskulaturu sve veće, muskulatura počinje da slavi i teret se prenosi na koštanozglobne stgrukture vratnog kičmenog segmenta.

U svakom slučaju ne treba zaboraviti da celokupna kičma kao vratna pored biomehaničke osovine tele predstavlja i zaštitni prsten oko kičmene moždine i da su počeci perifernih nerava u neposrednoj blizini.

Bol u vratu se stvara u nekoliko faza i može da bude i akutno usled povrede, kao što je saobraćajna nezgoda.

 

Razvoj tegoba je vezan za dugotrajan prinudni položaj i javlja se kod stomatologa, programera kancelarijskih službenika, daktilografa frizera i slično. Početak je prisustvo zatezanja i napetosti vratnog ramena muskulature, nakon čega se bolovi pojačavaju, mišići sve više reaguju pri čemu se stvara ograničenje pokretiljivosti i vrata i ramenog pojasa. Ukoliko stanje napreduje stvara se i neurološki problem.

Ukoliko je došlo do povređivanja zglobnih struktura kičme onda se često pojavljuje i neurološko oboljenje.

Bol u vratu i ramenom pojasu

Samim tim mora da se radi na očuvanju fiziološke funkcije kičmenog stuba i iz tog razloga je i primarni cilj fizikalne terapije.

Da bi fiziološka funkcija bila zdrava mora da obezeđuje pravilnu ishranu diskusa i drugih kičmenih zglobova što ih čini vitalnim i otpornim na povrede.

Za ovu takozvanu ishranu neophodna je fizička aktivnost uz koju se muskulatura očvršćava, a obim pokreta glave i vrata nastaje veća.

Međutim, kada se tegobe jave neophodno je uključiti i fizioterapeutske procedure.

Takođe je pogodna i kineziterapija pomoću koje postižemo:

  • Povećanu pokretljivost kičmenih zglobova
  • Da utiče na poboljšanje i oporavak mišićnih osobina kao što su tonus, elastičnost i snaga vratne kao i ramene muskulature.
  • Ove terapije pomažu da se poboljša funkcija  a samim tim i do smanjenja simptoma napetosti bola.

Bol u vratu i ramenom pojasu može lako i brzo nestati uz samo par tretmana fizikalne i kineziterapije! Pravilnim pristupom i odgovarajućim vežbama oslobodite se bola!

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram