Cervikalni sindrom

Oboljenje cervikalnog sindroma se tretira kao profesionalno oboljenje i to od momenta pojavljivanja računara i TV-a, sve više se javljaju i pacijenti na problemima ukočenost u vratu i bolovima, što je uzrok mnogo različitih faktora, a vodeći factor je sigurno dugotrajno nepravilno sedenje,  a što je uzrokuje cervikalni sindrom.  Po ovome možemo zaključiti da je cervikalni sindrom skup simptoma u vratu i vratnom delu, zatim do ramena i ruke, potiljačnom delu, lopaticama itd. 

Za cervikalni sindrom je karakteristično da nastaje kao posledica degenerativnih promena kičme, naročito u vratnom delu. Ovo stanje može da bude i izazvano i problemima krvnih sudova, trauma, osteoporoze, tumorima, urođene malformacije kičmenih pršljenova i sl. 

Najbolji pokazatelj da neko pati-boluje od cervikalnog sindroma, je pojava ograničenosti vratnog dela kao i napetosti mišića u vratnom i ramenom delu. Takođe, dolazi i do  bola koji se u tom slučaju proteže u ruke, u neke oblasti glave. Isto tako, cervikalni sindrom može biti i posledica cervikalne spondiloze koja može da prouzrokuje suženje koje se nalazi između prostora potrebnog za kičmenu moždinu i nerven korene, a koji prolaze kroz kičmu do ostalog dela tela. Ukoliko bi došlo do uklještenosti kičmene moždine, stvara problem kao što su zujanje, utrnulost i slabost u rukama, šakama, nogama ili stopalima.

Cervikalni sindrom lečenje

Lečenje zavisi od težine simptoma. Cilj lečenja je da se ublaži bol, pomogne da održite svoje uobičajene aktivnosti koliko je to moguće i sprečiti trajna oštećenja kičmene moždine i nerava.

Kod osoba koje imaju bolove u vratu, bili oni jači ili slabiji, može pomoći nošenje cervikalne kragne.

Lekovi koji se mogu uzimati kod cervikalnog sindroma:

  • nesteroidni anti-inflamatorni lekovi: ibuprofen ili naproksen natrijum (Anaprox) mogu biti potrebni da ublaže bol i upalu.
  • kortikosteroidi: oralni lekovi, kao što je Prednizon, mogu olakšati bol. Ako je bol jak, lekar može sugerisati injekcije steroida.
  • relaksiranje mišića: neki lekovi, kao što je ciklobenzaprin (Amrik, Fekmid) i methocarbamol (Robakin), mogu ublažiti grčeve u mišićima u vratu.

Vežbe za cervikalni sindrom

Vežbe se koriste kako bi se ojačali mišići u vratnom i ramenom delu. U FIZIOKINEZIS STUDIU fizoterapeut će Vam pokazati vežbe koje Vi možete sami da radite kod kuće. Neki ljudi sa cervikalnom spondilozom imaju korist od upotrebe manuelne trakcije, što može da pomogne da se obezbedi više prostora unutar kičme, ako su stegnutu nervni korenovi. U akutnoj fazi cervikalnog sindroma ne treba raditi naporne i teške vežbe već blage, kako ne biste dobili još veće bolove.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram