Glavobolja i kako je se rešiti

Glavobolja predstavlja bol ili bolnu senzaciju u predelu glave i delove vrata.Glavobolja može da bude akutna ili hronična, što zavisi od njenog nastanka i trajanja. Može da bude i kao prateći simptom bilo koje druge bolesti, a i ne mora da bude, već je glavobolja bolest sama za sebe.

Nažalost, glavobolja je jedna od najčešćih oboljenja kod ljudi, i javlja se uglavnom između 25-35 godine. Najviše oboljevaju žene. Manje muškrci, a najmanje deca.

S obzirom da mozak ne boli dolazi se do zaključka da je bol proizveden na vratu ili nekom delu glave, pa se dobija svesna percepcija bola, i nju nazivamo glavoboljom. 

Kako na glavi imamo više struktura koje reaguju na bol, kso što su koža, potkožno tkivo, mišići tetive, arterije, zubi, nervi, srednje uho, površina usana, nosne šupljine. periostijum lobanje oko i unutarlobanjske strukture: sinusi, velike arterije mozga, moždane ovojnice itd.

Glavobolja kao simptom karakteriše bol u glavi, uglavnom je po poreklu bezazlena, ali ukoliko odjrednom, iznenada naiđe praćena je poremećajem svesti ili može da bude i nešto ozbiljnije kao što može da bude prskanje aneurizme u mozgu. Ukoliko je nastala naglo  naziva se akutina, a ukoliko je nastala i traje nekoliko dana  do petnaest dana u mesecu u poslednjih tri meseca je hronična glavobolja. 

S obzirom, da se bol projektuje putem nerva koji ga prenosi, vrlo je teško utvrditi mesto glavobolje. Zna se da migrenu boli samo sa jedne polovina glave, primarno predeo slepoočnice a bol ima pulsirajuću karakteristiku.

Obične tonzione glavobolje izazivaju bol u celoj glavi koji je kontunuiran, umerenog intenziteta , a nekada je jednostran.

Preciznije lokalizacija glave je moguća kada je u pitanju neuralgična glavobolja za koje je karakteristično da se javlja iznenada i jako i pacijenti ga opisuju kao „udar groma“. 

Kako se uspešno rešiti glavobolje

Kako su ovi bolovi poprilično neizdrživi, pribegavmo lekovima, koji i nisu uvek delotvorni. Zato se preporučuju masaže  kao što su akupresura, masaža glave, trljanje ušiju , masaža vrata. Akupresura se obavlja pritiskom na različita biološka mesta i vrlo uspešno se primenjuje u orijentalnoj medicini jako dugo. Bol se uklanja radom na tačkama na glavi, prsima, rukama i nogama. Merila tačke izvode se vrhovima prstiju ili kažiprstom.

Ukoliko se odlučimo za masažu glave, savetuje se da se masaža sprovede u mirnoj sobi i bez jakog svetla.Usled današnjeg dugoročnog sedenja, mišići celog tela su napeti. Od te napetosti zaboli glava, i ukoliko se primeni masaža, pacijentu je odmah bolje, jer opuste se mišići, i celo telo, pa samim tim i vrat. Ubrza se cirkulacija i nastaje jedno olakšanje, a nakon toga i bol ili nestaje ili se drastično smanji. Kako se na vratu nalazi veliki broj limfnih čvorova i tačaka to je potrebna dodatna opreznost prilikom masaže.Ukoliko bi se izvršio jači pritisak na vrat,, odnosno na limgne čvorove, može da se desi paraliza nekog dela tela. Masaža jabučicama vrhova prstiju se naziva šijatsu masaža, masaža koja je lagana, opuštajuća  preporučuje se da se izvodi duže nego druge mesaže da bi se opustilo i tkivo i mišići. Za opuštanje celog tela, a najviše vrata se savetuje da se masaža uradi sa nekim profesionalnim stručnjakom, jer u suprotnom mogu da se pojave i mnoge neželjene reakcije.

Glavobolja

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram