LUMBALNI SINDROM

Ukoliko napravimo neki nagli pokret, naročito ukoliko se podigne neki teret uz nepravilno podizanje. Stvori se veliki bol, a može da doevede I do ukočenosti, međutim ukoliko dođe do kompresije živaca prostiranje bola se produžava celom dužinom noge  I to sve do stopala.

Nažalost, danas ne samo u Srbiji, već u celom svetu sve više mladih oboleva od ove bolesti usled nepravilnog I dugotrajnog sedenja za komjutetom. Pored toga, ovoljenje kičme, odnosno stvaranja velikog bola u lumbalnom delu, jer sus vi kako mladi tako I stariji fizički potpuno neaktivni. 

Ovi bolovi, odnosno ovi lumbalni problem nastaju najčešće između 30 I  50 godine. Ova vrsta degenerativne bolesti kičme znači nastaje uglavnom sedenjem, pa su je zbog toga stručnjaci nazvali “Homo Sedens”, zbog načina obavljanja svojih delatnosti, a koje se obavljaju uglavnom sedeći.

Znači, pretežno sedenje, gojaznost, fizička neaktivnost, slabljenje telesne muskulatore. loš položaj držanja tela I pri sedenju I pri hodanju, neudobna obuća tj. obuća sa štiklama- visokim potpeticama, zbog ravnih stopala, sve su ovo razlozi koji izazivaju ovu vrstu degenerativnog oboljenja kičme.

Ova bolest nastaje iznenada i to uglavnom kada se podigne nepravilno neki  teret. Bol može da bude toliko jak da pacijent može da ostane ukočen u određenom položaju. Ukoliko je došlo i do kompresije živaca bol se prostire duž cele noge, i tada se bol prostire uz povremeno osećanje zakočenosti, ali se uvek taj bol spušta sve do stopala.

Ako dođe do te komplikacije kičme, pacijenti uglavnom nisu sposobni da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti.Usled tih promena mogu da postanu invalidi,jer zbog slabe pokretljivosti I ukočenosti, pacijenti su u nemogućnosti za normalnim  životom.

 Usle doga nastaje čak i pareza sa osečanjem trnjenja ili paralize u jednom delu tela.

Ako bi se kompresija desila na kaudu ekvinu javlja se poremećaj retencija urina, opstipacija kao i smetnje emocione prirode koje prate strah, nervosa, nesanica i to kod većine ljudi.

Ako je dugotrajno, nastaje hronični  process starenja i degenerativne promene. Nakon ovoga može se reći da usled te deformisanosti pršljenovi I diskusi upale malih zglobova kao i promene na ligamentima I mišićima mogu da vrše pritisak na pršljenove i da mogu da izvrše I pritisak nervne structure prouzrokujući bol koji je tada bol dugotrajan ili se pak javlja povremeno uz osećaj zakočenosti.

Da bi se postavila pravilna dijagnoza, dovoljno je čak I samo razgovor sa pacijentom da se obavi.

Nekada je neophodno  da se I dodatno ispitivanja obave, kao što je rendgen, elektromiografija kojom se može odrediti I stanje živaca I mišića, somatosenzorni evocirani potenijali koji se određuje stanje kičmene moždine I živaca snimak obolelog dela kičme kompjuterizovanom tomografijom kičme ili magnetnom rezonancom.

Ova vrsta bolesti se najčešće leči konzervativno, I to upotrebom medikamenata I fizikalnom terapijom. Pri tom bolesnik mora I da miruje koje obično može da traje tri do sedam dana I to u prikladnom položaju.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram